klik :: klik

klik :: klik

Thursday, June 16, 2011

amoi epal

sejak dah mula musim panas ni, boleh lah nak lepas nia berlari-lari kat belakang rumah. belakang rumah ni ada kebun buah. macam-macam buah ada. rasanya setiap kali musim buah mesti ku cerita kan? dah guna ku ku lah pulakkkk kan? takpe lah campo-campo barulah sedap macam rojak! nyumnyum gitu.. hehe..

berbalik kepada buah. rojak pun asalnya buah-buah yang di gaul jugak, bukan? kat sini rojaknya kami letak epal hijau, buah pear, timun, nenas(jarang-jarang jumpa, kalau ada pun mahal weyyy).. nan ado buah jambu dan mangga kegemaranku (tulis sambil meleleh air liur bila terkenangkan mangga muda.. slurrrrp!)

melalut tak sudah-sudah. ni kat belakang rumah i ni ada pokok epal merah & hijau, pear, cheery, limau, zaitun, peach, pisang kaki, anggur, grapefruit dan juga buah kaktusss(kat sini pokok kaktus besar-besar tu buahnya boleh di makan, sedap katanya, ku tak pernah try..) meh le kawan-kawan datang rumah kiteee, fruit picking! weeeeee..

tokey epal halau pekerja gi kutip epal, sampainya hatimu... :(


pokok epal merah tak berapa nak masak lagi, lagi 3,4 hari boleh kot petik 
nyumnyum deliciousss (bak kata nia meniru aksi katun Dora)

 amoi nia baru bangun tido di bawa keluar menikmati panas ciptaan Tuhan..
 ada sesapa nak epal hijau? meh amoi nia tolong petikkkan ekkk..
 epal hijo!
 epal hoji!
 gaya menonggeng ke tu?
nia kalau posing tegak memang lucu!
 buah zaitun tengah nak membesar..
 buah pear ada la sikit ku tengok, tukang kebun tak siram kooot.. kikiki
 kecut semacam jek ku tengok pear nih..

 anggur!! rasa nak petik buat jeroook, mesti best ni.. 
 beribu-ribu anggur ku nampak, entah-entah berjutaa..


pisang kaki, ntah le kenapa namanya di beri begitu.. hihi
 cat walk katanya..
amoi epal
nia memang seronok dapat lari-lari macamni.. 

sekianlah cerita kebun buah belakang rumah. summer jer buah-buah ni ada. karang dah mula sejuk balik, tinggal le dahan je ajo.. summer ni yang terakhir hendaknya, ameeen! tolong ameeen kan jugak ye kawan-kawan. ku dah rindu kampung halaman.. :( uhuk uhuk.. *tetiba!

6 comments:

~~zaa~~ said...

ameen.. :D sedapnye epal & anggur tu..belakang rumah je!

MRS. K said...

kebun belakang umah! best tu yang..

klu dok mesia, blom tentu ade kebun kat blakang umah.. kekeke

~SHiLA~ said...

bestnye ade kebun buah² cmtu..eh kaktus pn ade buah ek..baru tawu.hik3

-Sara- said...

wahh, mcm2 buah adee nisaa! bestnyaaa! :)

MYA EL QAYREENA AZRYAN said...

wahhhh tak yah beli epal kan...petik ajer kat kebon...horey...horey anak tu dapat kaki kan...

dakcik said...

senangnya nk mkn buah..petik kt blkg jek..bestnyaaaa..ku jeles lah! (dh xpasal2 ckp ku jugak) hehehehe

mai la pos kat mesia..=)