klik :: klik

klik :: klik

Saturday, January 14, 2012

Blueberry Cheese Cake

Salam & hi semua! nampak macam hidup segan mati tak mau je belog ni kan! menyampah pulak tengok tak terupdate. bila lah nak konsisten update hari-hari pun tak tau. dulu-dulu okey je. nak kata busy bebenor ngan anak-anak, tak jugak. dah ada bibik menjaganya. banyak je masa dok mengadap lappie ni, tapi kebanyakannya sibuk dok baca belog orang! tapi jarang le pulak tinggalkan jejak. internet slow gile, asal nak komen je tak boleh, nyampah! selain itu, sibuk mencari resepi bagi memenuhi keinginan tekak ala-ala melayuku ini.. hehehe.. butttt, lately ni asyik saja nak makan cheesecake. cari punya cari dapat lah 1 resepi yang amat mudah untuk membuatnya. tak sampai setengah jam nak siapkan adunan. then bakar 1 hour. mudah, bukan??? hehehehe... 

harini masuk kali kedua lah buat. dulu-dulu ingatkan susah gile nak buat, jadi asyik la beli. dah ler mahal jugak kat sini kalau yang sedap tu.. bila dah sekali try resepi yang mudah itu, rasa nak buat selalu... puas hati dan yummy sangat! kalau nak resepi, boleh tanya i k! ehehehehe...


adunan yang dah siap nak baked selama 1 hour. kena baked secara waterbath. iaitu masukkan loyang ni ke dalam lapik besi oven, then curahkan air panas mendidih.. cheesecake akan masak secara perlahan-lahan melalui kaedah ini dan dipercayai lebih yummy!

gini lah lebih kurang teknik waterbath itu!

 baked cheesecake yang ku perasan sangat yummy itu! yang ini buat 2 minggu lepas...

yang ni baru je siap topping, masih panas-panas tu kat dapur.. heeehehe.. tunggu sejuk masukkan dalam peti ais selama semalaman. esok boleh ngap! sekian..

5 comments:

-Sara- said...

jeles tgk org buat kek menjadi sbb sara buat tak penah jd.. xtau nape!


*nanges sekuat hati* uuwaaaaaaa!

dakcik said...

rajinnya umi masakkkkk! mesti mcm2 skil ade nie..huhu

p/s : terliur tgk nie..* sambil lap air liur* haha

~~zaa~~ said...

nisa, nak resepi :D hehehe terliur la...

MRS. K said...

wohoooo... balik nanti leh bukak kedai kek.. ngeeee

Ina Hashim said...

salam ziarah dan kenal,

nyam nyam....sedapnyaaaaaaaaaaaa