klik :: klik

klik :: klik

Wednesday, January 18, 2012

Resepi Blueberry Cheese Cake

hai hai hai uolls. apa khabar?? kali ini i kembali lagi dengan cerita cheese cake!!!! wah, ramai pulak bertanyakan tentang resepinya ya. ada yang komen di facebook, ada yang PM mintak resepi, dan paling penting!!! mommy to be zaaa bertanyakan resepi cheese cake ini! ofkoz i kena kasi sepantas kilat kat sini okey, sebab dia dah terliur, hehehehe! lepas je baca komen za, terus taip entry ni ok darling!! Resepi ni i belajar dari blog masakan lain jugak, tapi i dah hafal dah sejak dah pandai buat ni.. ehehehehe...

Blueberry Cheese Cake yang mudah lagi melazatkan!


Bahan-bahan tapaknye;


1 bungkus Biskut Digestive (guna separuh je, kalau suka biskut lebih, ok jer...)
2 sudu butter (cairkan, i malas nak panaskan dalam periuk bagai, masukkan dalam microwave je seminit. kalau guna biskut lebih, kena adjust la ek butter kena kasik lebih jugak yer..)

Cara-cara;


1. Okey step pertama, blend biskut guna blender kering sampai halus. Gaulkan dengan butter yang dah di cairkan tadi sampai tak berderai.

2. Gunakan baking tin yang boleh buka supaya kek senang nak dikeluarkan nanti.

3. Alaskan bawahnya dengan aluminium foil, then padatkan biskut tadi sebagai tapak lah kiranya. Gunakan sudu untuk padatkan tu ye...

4. Tutup baking tin dengan cling wrap masukkan dalam peti ais sekejap.


Bahan-bahan Cheese;


Soft cheese jenama Philadelpia 600g (jenama lain pun bolehh, ehehehehe..)
Gula 1 cawan (kisar halus)
3 bijik telur
2 sudu tepung gandum biasa
1 1/2 sudu kecil esen vanilla
1 sudu kecil lemon

 *panaskan oven 150 darjah sementara nak siapkan cheese ini*

Cara-cara;


1. Pukul cheese sampai kembang dan sebati, masukkan gula, pukul lagi hingga sebati, kemudian masukkan tepung. Pukul lagi. (berapa banyak pukul daaaaa... sangat tak reti okey nak buat entry resepi begini.. huhuuhuhu)

2. Telur dipecahkan one by one. Masuk sebiji, pukul seminit. Masuk sebiji lagi, pukul seminit lagi, sampai lah habis ketiga-tiga nya ye. Masukkan esen vanilla dan lemon,  pukul lagi. Kasi semua sebati ok!

3. Keluarkan tapak biskut tadi dari peti ais dan curahkan bancuhan cheese tadi. Gerak-gerakkan baking tin tu sepaya cheese tu sekata semuanya...

Cara-cara bakar;


* Setiap oven ada alas untuk bakar-bakar tu kan, letak baking tin yang dah ada biskut n cheese tadi, kemudian ambik air panas mendidih curahkan ke dalam alas oven tu. Jangan tuang dalam adunan tu pulak tau.. Eyyy, korang faham tak ni?? Teknik waterbath.. Cer carik kat youtube teknik tu. Hari tu i ada tengok masa mula-mula nak try cheese cake ni. Kalau tak buat cara ni, nanti cheese cake akan merekah!

beginilah seadanya teknik itu :)

*Bakar selama 55minit or sehingga 1jam! Lepas dah angkat letak topping blueberry ( i beli dalam tin ) penuhkan kat permukaan cheese yang dah di bakar tadi. biar sejuk kejap, lepas tu tutup dengan clig wrap again. Masukkan dalam peti sejuk. Esok baru boleh makan ok! Cheese cake tak sedap makan pepanas bukan??? Heheheeeee... :)

Selamat mencuba semua..... kompom menjadik punya!

5 comments:

dhr said...

thanks ummi! tp kite rasa nak cube masa balik malaysia nanti..hehehe...

Ummi Rania Raffel said...

aaaaaaa, dian nk balik... x aciiiii... nk blk jugak! blk mesia rajin nk buat ni? sempat ker tu??

~~zaa~~ said...

:D:D:D:D sayang nissa!! :D terliur tahap ape tak tau la ni hehehe nasib baik tak mintak orang jordan tu yang buatkan, jenuh pulak nak poskan ye tak? hehehe tq dear!! :*

dakcik said...

ala nk yg nisa buat..pos boleh?? terliur jgk..huhu

axie said...

nak rasa yang nissa buat ;P