klik :: klik

Wednesday, April 10, 2013

Cara Kempiskan Perut

-->
hi hi hi. dah 1 week tak update ye. busy like a bee plus dizzy mizzy je skang ni.. udoh tak rajin nak menulis, mood takde, stress je ada. arini iolls nak kongsi cara nak kempiskan peyut (perut). hahaha. walaupun iolls bukanlah ramping kemping, dan bukanlah buncit teruk, iolls jadikan tips ini sebagai pemangkin semangat bila baca hari-hari. *baca hari-hari ke masalahnya?* amalkan tu yang penting. mari mari kita baca ye 7 cara itew...


7 Cara Kempiskan Perut Buncit
 

*Gambar Hiasam je ni, bukan gambar sesiapa*



1. Minum air masak yang banyak.
Apabila tubuh badan kita menerima sumber air yang banyak, keadaan itu akan mencairkan kuantiti sodium dalam tubuh badan sehingga membolehkan kuantiti air yang keluar dari tubuh badan juga meningkat. Mendapatkan jumlah air yang banyak juga akan menjaminkan fungsi hempedu yang lebih efektif sewaktu proses pembuangan air berjalan dengan lancar.

# minum air ni memang dah banyak dah, tak larat nak ke toilet nye pulok. dah la bilikku dihujung donia.. parahhhh.. tapi takpe demi kesihatan, ku amalkan.. ke nak kempis?? wawawawa...


2. Makan perlahan-lahan.
Ketika menjamah makanan, kita tidak digalakkan makan dengan cepat kerana udara akan terkepung di dalam usus dan seterusnya membentuk gas yang menggalakkan perut menjadi buncit. Makanan yang tidak dikunyah sehingga kecil juga tidak dapat dicerna dengan sempurna yang seterusnya menyebabkan proses kembung perut berlaku.

# gelojoh penyebab buncit?? rasanya tak le gelojoh sangat iolls ni... ngeh3x


3. Kurangkan garam dalam makanan.
Terlalu banyak garam dalam proses diet akan menambah ekstrak sodium terhadap cairan dalam tubuh dan melambatkan mekanisme proses pengeluaran air dari sel badan. Akibatnya, perut akan menjadi kembung dengan gas-gas yang terbentuk.

# erkkkk iolls memang kuat masin, caner ni????


4. Makan makanan yang penuh serat.
Serat adalah elemen yang penting dalam piramid makanan. Untuk mengimbangi kuantiti air dalam tubuh badan, amalan memakan sayur-sayuran hijau dan buah-buahan seperti epal dan pear dapat membantu dalam proses penjagaan ini.

# erkkk selalu takde masa nak makan epal2 ni.. sayur2 hijau pun selalu je skip... huhuhu... patut la tak kempis2... hahahhak


5. Kesan pengambilan ubat.
Terdapat juga kajian yang dilakukan mengatakan, pengambilan pelbagai jenis ubat-ubatan menjadi salah satu punca perut menjadi buncit. Sebagai contoh, ubat Aspirin yang terlalu kerap di ambil akan menyebabkan timbulnya penyakit lain seperti sembelit.

# errrrkkk! iolls banyak gile telan ubat....


6. Hindari sembelit.
Sembelit berlaku apabila seseorang itu mengalami masalah dalam pembuangan dan hanya membuang tidak lebih dari tiga kali seminggu. Sebagai akibat dari penyakit ini, perut akan mengumpul gas-gas yang berlebihan dan merangsang isi perut mengumpul lemak-lemak yang boleh menyebabkan kekembungan dan buncit. Oleh itu, pengambilan serat adalah digalakkan.

#nasib baik yang  ini goog good sahaja.. hehehe... iolls suka minum yogurt, that's y la.. eleh... buncit jugak uolls... hahahha takpe ambik masa.. tak semua yang diimpikan akan datang bergolek depan mata..


7. Lakukan senaman atau bersukan.
Bersukan sebanyak tiga kali seminggu dapat membantu meningkatkan kadar metabolisme dalam tubuh badan yang bagus untuk pembakaran dan pemecahan lemak. Bersukan akan membantu menggerakkan cairan berlebihan dalam perut dan dikeluarkan dari tubuh badan sebagai peluh. Ini seterusnya akan mengekalkan bentuk badan seseorang yang sesuai dengan ketinggian dan berat badan.

#jogging sejam dua, lepas tu mamak memanggil2, achaner tu??? hahahhaa...

Selamat mencuba uolls! jangan ikut kite ni tau.. pemalas! tapi nak kempis kerempeng. *hempok kepala kat dinding*

2 comments:

-Sara- said...

bagos nisa share tips ni..hehe

lovely.me said...

dah try tips ni...tp i mmg jenis susah nak turun berat jgk...sbb metabolisma rendah..huhu....

klik :: klik