klik :: klik

klik :: klik

Tuesday, July 8, 2014

Kuih Udang a.k.a Cucuq Udang


Kuih Udang & Kuah Kacang

Semalam, ni menu semalam. Kuih Udang. Tetiba pulak suami ai request. Balik rumah sampai pukul 6 terus check in dapor sambil sinsing lengan. Lengan baju kelawar tanpa mandi. Terus sauk. Haha..

Lauk pulak masak kari udang. Kari udang, kuih udang, ha elokkkk... Eh, buntu lah tatau sudah mau masak apa. 

Jom mak jemah nak kongsi resepi kuih udang mak jemah.. hehehe..

Kuih Udang

Bahan-bahan

1 cawan tepung gandum
Serbuk kunyit 
1 sudu kecik yis mauripan (cara bancuh yis adalah dengan air suam campur sikit gula.. lepas gula dah larut, masuk kan yis.. dah berbuih biarkan kejap...)
1 biji bawang besar
Taugeh
Daun bawang/daun kucai
10 ekor udang (dibuang kulit dan kepala)
Garam
Minyak masak untuk goreng

Cara:-
1. Bancuhan yis di tuang ke dalam tepung gandum, masukkan serbuk kunyit dan air. Kacau sebati lepastu biarkan kejap, jangan masukkan garam dulu sebab nanti terbantut yis nak hidup.
2. Biarkan sampai adunan naik 2 kali ganda. Masukkan taugeh, daun kucai/daun bawang dan bawang besar.
3. Masukkan udang dan garam, kacau rata-rata.
4. Panaskan minyak. Minyak mesti kena banyak sampai tenggelam cucur. Pastikan minyak panas baru masukkan bancuhan cucur udang.
5. Secawan tepung ni buat semalam dapat la dapat 12 ketul besar cucur udang.

Sedia untuk dinikmati bersama kuah kacang..



1 comment:

lieyalatif said...

ooo pakai yis mauripan....pes time bace ni..selalu pakai soda bikarbonat jek...nanti lieya nak try plak laa yg ni sbb cantik gebus plak tgk cucur udang nih...